top of page

FOODGUARD

100ec9_7bb781c3433c4c189b914b0297f8e9f5f000.jpg

Το FOODGUARD στοχεύει να αναπτύξει και να παρουσιάσει εφικτές  λύσεις, με βάση το μικροβίωμα, τις μικροβιακές δραστηριότητες, και την αρωγή  κόμβων τεχνολογικών καινοτομιών, θα  αντιμετώπιζουν τις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν τα τροφίμα, την  υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον. Η προβλεπόμενη προσέγγιση αποτελείται από ένα πλαίσιο εργαλείων και μεθοδολογιών για την παροχή βιώσιμων λύσεων στην επεξεργασία, συσκευασία και σε όλη την αλυσίδα αξίας τροφίμων για την αντιμετώπιση της μείωσης των απωλειών και της σπατάλης των τροφίμων επιτυγχάνοντας αύξηση της διάρκειας ζωής τους με ολιστικό τρόπο.

Συγκεκριμένα  οι προτεινόμενες λύσεις στοχεύουν
(α) να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων με νέα συσκευασία/ βιοσυντήρηση, δηλαδή χρήση προστατευτικών καλλιεργειών/ συνθετικές μικροβιακές κοινοπραξίες, ανακυκλώσιμα φιλμ με φυσικά αντιμικροβιακά ή προστατευτικές καλλιέργειες
(β) παρακολουθεί την ποιότητα/ασφάλεια/ διάρκεια ζωής των τροφίμων με μικροβιακούς δείκτες/μοριακούς βιοδείκτες που χρησιμοποιούνται σε έξυπνες συσκευασίες (TTI, έξυπνες εκτυπωμένες ετικέτες, μη επεμβατικοί αισθητήρες)
(γ) προβλέπει με ακρίβεια την διάρκεια ζωής των τροφίμων και βελτιώνει την ιχνηλασιμότητα χρησιμοποιώντας προγνωστικά μοντέλα, AI /ML, Internet of Things και εργαλεία όπως QR, NFR κ.λπ.


 

1702553677632.jpg
MS76.jpg

Τα εξαρτήματα της εργαλειοθήκης FOODGUARD θα αξιολογηθούν εκτενώς σε πραγματικές συνθήκες μέσω τεσσάρων πιλοτικών επιδείξεων σε 4 διαφορετικές χώρες με τη συμμετοχή όλων των σχετικών παραγόντων, ενώ καλύπτουν διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικά προϊόντα διατροφής.
Τα αποτελέσματα του FOODGUARD στοχεύουν i) στην ελαχιστοποίηση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων με παράταση και πρόβλεψη της διάρκειας ζωής, ii) να βοηθήσουν τη βιομηχανία τροφίμων να εφαρμόσει αυτές τις λύσεις συντήρησης ως εναλλακτικες λύσεις στα χημικά συντηρητικά,  iii) να αναπτύξει πολιτική ανταπόκρισης για την εφαρμογή αυτών των προσεγγίσεων καθώς και να προσελκύσει καταναλωτές που θα εκπαιδεύονται μέσω εργαλείων/πλατφορμών, βελτιώνοντας αποτελεσματικά την ευαισθητοποίηση και την εμπιστοσύνη τους στον τομέα των τροφίμων (iv) βελτίωση της ιχνηλασιμότητας, παρέχοντας διαφάνεια σε πραγματικό χρόνο υιοθετώντας καινοτομιες που θα χρησιμοποιούν  δεδομένα που θα εξάγονται από  τα συστήματα τροφίμων, βελτιώνοντας έτσι την αποδοτικότητα των πόρων (μείωση της απώλειας και της σπατάλης των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιρούνι) (v) στην διαχείριση της αυξημένης πολυπλοκότητας στη διαδικασία παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας γεωργικών προϊόντων διατροφής, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να υιοθετήσουν μια υγιεινή και ασφαλή διατροφή.

 

COFUNDEDEU-13.png
  • LinkedIn
  • X
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
Project info

Starting date: 1st January 2024

Duration: 36 months

Coordinator: George-John Nychas, Agricultural University of Athens

Consortium: 21 partners from 11 European countries

More info at CORDIS

The FOODGUARD project has received funding from the European Union’s Horizon Europe research and innovation programme under grant agreement No 101136542.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or [the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Copyright © 2024 SmartAgrohub. Powered by Designature

bottom of page